Het World Hearing Voices Congress 2023 werd georganiseerd door REV France en vond plaats op 26 en 27 oktober 2023 in Parijs, Frankrijk . Op 25 oktober vindt Intervoice Day online plaats .

De betovering van de consensusrealiteit doorbreken

Het verwelkomen van elke menselijke ervaring

Consensuswerkelijkheid wordt tot stand gebracht door sociale instituties die de neiging hebben de werkelijkheid te verdoezelen.
De werkelijkheid is wat we ontdekken door met elkaar te praten, onze verhalen te delen, elkaar te steunen bij het vinden van de moed om ons verleden onder ogen te zien en onze ervaringen te verkennen en te bezitten.
Consensusrealiteit is een psychiatrische diagnose. De werkelijkheid is wijdverbreid misbruik en trauma.
Consensusrealiteit is wat familieleden en professionele dovemans oren verenigt tegen schreeuwende patiënten op psychiatrische afdelingen.
De consensusrealiteit steunt de arm en de naald en dwingt psychiatrische medicijnen tot tegenzin in de billen. De werkelijkheid is datgene waarmee ik mij kan identificeren, waardoor ik mij kan verhouden tot iemand anders. Welk nut hebben we eigenlijk van de consensusrealiteit? Als we er niet in waren opgegroeid, zouden we dan de drang voelen om het opnieuw te creëren? Voor de meeste mensen is de consensusrealiteit misschien een beetje geruststellend, omdat ze – bij twijfel – bevestigt dat iemand ‘normaal’ is.

Maar waar laat het de rest? Angst tegen angst. Moet men bang zijn om gek te worden omdat men de realiteit onder ogen ziet, terwijl anderen bang zijn een consensusrealiteit te verliezen die niet in overeenstemming is met de feiten? De betovering van de consensusrealiteit gaat over het vasthouden aan iets dat sterk lijkt, omdat alle anderen – nou ja, niet iedereen, maar de meeste mensen – er ook aan vasthouden. En het gaat over het beschuldigen van degenen die er niet aan vasthouden, dat ze het feitelijk verzwakken door er niet aan vast te houden. Maar wat als degenen die er niet aan vasthouden daadwerkelijk de ervaring hebben gehad van de diepgaande en intrinsieke zwakte ervan? Het ontwijkende en dampige – illusoire – karakter ervan. Wat als degenen die er niet aan vasthouden daadwerkelijk de directe ervaring hebben gehad van de harde en koude realiteit erachter? Wat je ervaringen ook zijn, vertel ons wanneer en hoe je de consensusrealiteit los kon laten en wat er toen gebeurde? Vertel ons over uw ontdekkingen, de geleerde lessen en de vragen die zijn opgeroepen.
Creëer mogelijkheden voor mensen om elkaar daadwerkelijk te ontmoeten rond de realiteit en te ervaren wat er dan gebeurt. Laat ondervragingen vonken en gedeeld worden!

Contact: paris2023@revfrance.org

Locatie

Intervoicedag (25 oktober) vindt online plaats (inschrijven is noodzakelijk)

Het congres (26 en 27 oktober) wordt gehouden op

Maison des Associations de Solidarité
10-18 rue des Terres au Curé
75013 Parijs